Novinky a aktuality

Vyhlásenie Asociácie firemných nadácií a fondov k poskytovateľom a príjemcom finančných prostriedkov

Asociácia firemných nadácii a fondov (ASFIN) sa od roku 2013 usiluje o kultiváciu nadačného prostredia, podporu firemného darcovstva a presadzovanie transparentnosti pri dosahovaní verejnoprospešného účelu. Od roku 2019 je členom Komory mimovládnych neziskových organizácii pri Rade vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie. ASFIN je významnou súčasťou tretieho sektora a členom asociácie záleží na udržateľnosti činnosti mimovládnych neziskových organizácii, preto prijali nasledovné Vyhlásenie k poskytovateľom a príjemcom finančných prostriedkov:

„My, firemné nadácie a nadačné fondy združené v Asociácii firemných nadácií a fondov prehlasujeme, že vyvinieme maximálne úsilie na podporu prijímateľov našich finančných prostriedkov a to tak, že uvoľníme a umožníme použitie/čerpanie prostriedkov v už zazmluvnených vzťahoch (do 20.3. 2020) na iné účely a aktivity, podľa uváženia a proaktívneho záujmu prijímateľov tak, aby bol vždy zachovaný verejnoprospešný účel týchto prostriedkov s dôrazom na účel humanitárnej pomoci, sociálnej pomoci či ochrany zdravia.

Zároveň vyzývame existujúcich príjemcov, aby zvážili úpravu svojich aktivít tak, aby pomáhali budovať odolnosť komunít voči Covid-19 (tu a teraz) alebo čeliť sociálnym dopadom tejto krízy v období trvania zmluvného vzťahu.

Rovnako apelujeme na ďalšie nadácie, aby sa k vyhláseniu pripojili a umožnili svojim partnerom a prijímateľom finančných prostriedkov konať tak, ako si ich súčasná situácia vyžaduje.

ASFIN v tejto bezprecedentnej situácii tiež apeluje aj na poskytovateľov verejných zdrojov, dotácií alebo fondov Európskej únie, aby zvážili svoje možnosti a dovolili príjemcom presmerovať časť finančných prostriedkov na bezprostrednú humanitárnu pomoc alebo ochranu zdravia.“

Vzhľadom na platné právne predpisy bude nutné donorov o navrhovaných zmenách informovať a tí vyvinú maximálne úsilie nové aktivity bez zbytočných prieťahov odsúhlasiť.

Členmi Asociácie firemných nadácií a fondov sú: Nadácia Orange, Nadácia Slovenskej sporiteľne, Nadácia SPP, Nadácia Tesco, Nadácia VÚB, Nadačný fond Slovenských elektrární pri Nadácii Pontis a Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis. K tomuto vyhláseniu sa pridávajú aj Centrum pre filantropiu n.o., Nadácia Pontis, Nadácia ESET, Nadácia Markíza a Nadačný fond Accenture pri Nadácii Pontis.

„Považujeme za dôležité podať práve teraz pomocnú ruku našim partnerom, mimovládnym neziskovým organizáciám a celej občianskej spoločnosti. Preto ako zodpovedné firemné nadácie a nadačné fondy prichádzame s iniciatívou, ktorá prispeje k zmierňovaniu akútnych negatívnych dopadov. Veríme, že sa k nám pridajú aj ďalší poskytovatelia finančných prostriedkov,“ približuje Andrea Cocherová, predsedníčka Asociácie firemných nadácii a fondov.

Zdroj: https://asfin.sk/vyhlasenie-asociacie-firemnych-nadacii-a-fondov-k-poskytovatelom-a-prijemcom-financnych-prostriedkov/

Pridané: 28.03.2020
na začiatok
predošlá stránka
hlavná stránka archívu

Novinky a aktuality

Naše projekty

Ľudia ĽuďomĽudia Ľuďom
Prvý skutočne komplexný a univerzálny online systém darcovstva na Slovensku www.ludialudom.sk.
StartlabStartlab
Crowdfundingová platforma zameraná na všeobecne prospešné projekty.
Darujme.skDarujme.sk
Umožňuje neziskovým organizáciám prijímať jednorazové i pravidelné dary. Darujme je brána do sveta online fundraisingu.

Chcete byť informovaní o aktuálnych novinkách v našej organizácii?

Prihláste sa na odber
Chcem odoberať: